Distansodlare har stora fördelar av att planera sitt odlingsÄr. Varje termin brukar jag fundera över nÀr jag kommer Äka till odlingen och vad jag behöver förbereda i förhÄllande till det.
NÀr ska fröer inventeras och köpas? NÀr Àr det dags att plantera ut och nÀr behöver jag dÄ sÀtta fröna för att ha tillrÀckligt stora plantor? NÀr ska landen gödslas? NÀr behöver tÀckmaterialet skjutas Ät sidan sÄ att jorden börjar vÀrmas av solen? NÀr kan de tidigaste fröna sÀttas pÄ friland? NÀr behöver jag vara tillbaks för att kolla till plantorna?
HÀr Àr nÄgra tips pÄ vad du kan tÀnka pÄ:
âą Vad vill jag odla i Ă„r? Lista allt du skulle vilja odla.
⹠Inventera fröförrÄdet. Vilka fröer saknas?
⹠Skaffa fröer! FrÄga vÀnner om de har över av nÄgot, köp pÄ nÀtet eller i butik om du vill ha inspiration. För distansodlare Àr det mysigt att köpa i butik och fÄ en dos vÀxtnÀrhet.
⹠TÀnk igenom vÀxt för vÀxt nÀr det Àr dags att sÄ. Planera sÄ att du har tid att göra det och skriv in i kalendern. Se till att du har fröer, sÄjord och krukor hemma i god tid, annars kan en hel helg gÄ Ät att ordna tillbehör och inget hinner sÀttas.
⹠Var ska vÀxterna förvaras under förodlingen? TÀnk igenom utrymmesfrÄgan. Behövs belysning?
⹠Vad behöver förberedas vid odlingen? Behövs jordförbÀttring innan utplantering? NÀr ska jorden gödslas?
⹠NÀr vÀxterna Àr sÄdda, planera in nÄgra tillfÀllen nÀr det passar att sÀtta ut vÀxterna. Ett tidigt och ett sent tillfÀlle under vÄr/försommar brukar minst behövas beroende pÄ sorter. För de flesta odlingszoner i Sverige Àr senare bÀttre Àn för tidigt, speciellt om du odlar pÄ distans. TÀnk pÄ att du inte kan vara pÄ plats och skydda vÀxterna frÄn plötsligt kalla nÀtter eller extra soliga dagar.
⹠Hur kÀnsliga Àr vÀxterna för torka? Hur ska vattningen ordnas nÀr de vÀl Àr utplanterade? Finns grannar att be om hjÀlp eller behövs nÄgot bevattningssystem?
Att planera i förvÀg inför besöken gör det lÀttare att fÄ saker gjorda i tid och fÄ allt att klaffa!